El Greco több mint félszáz remekműve a Szépművészeti kiállításán

Több mint félszáz saját kezű alkotást vonultat fel az európai képzőművészet egyik legeredetibb alkotójaként számon tartott krétai-spanyol mestertől, El Grecótól (Domenikosz Theotokopulosz) a Szépművészeti Múzeum péntektől látható kiállítása.

    El Greco életművét 1614-es halála után szinte elfelejtették, és csak a 19-20. század fordulóján fedezték fel újra. Ebben volt némi szerepe Nemes Marcell magyar műgyűjtőnek is, akinek kollekciója egykor tizenkét El Greco-képet is tartalmazott – idézte fel a tárlat szerdai sajtóbejárásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.
    Baán László hozzátette: a most nyíló kiállítás El Greco egész életművét áttekinti, a festő mindegyik korszakából főműveket felvonultatva.
    Leticia Ruiz Gómez, a tárlat kurátora hangsúlyozta: El Greco az európai képzőművészet egyik legeredetibb alkotója, aki egyedülálló pályaívet mondhat magáénak. A bizánci festészeti hagyományoktól indulva, Itáliában a velencei, majd a római iskola hatásait magáévá téve végül a spanyolországi Toledóban letelepedve teljesedett ki életműve.
    A 2023. február 19-ig nyitva tartó kiállítás több olyan El Greco-remekművet is felvonultat, amelyek nagyon régen vagy még soha nem hagyták el otthonukat, de itt találkozhat először a közönség a mester Gonzaga Szent Alajos-portréjával is, amely a MOL-Új Európa Alapítvány vásárlásának köszönhetően nemrég került a Szépművészeti Múzeumba.

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .