gyorszteszt

Ma indult a gyorsztestelés a kerületben

GyorsztesztMa indította el a zuglói önkormányzat a COVID-19 gyorsteszteket a kerületben – köszöntően a Fővárosi Önkormányzatnak.

Az ingyenes gyorstesztekkel -, amelyeket a kerület a fővárosi önkormányzattól kapott – egyebek mellett a szociális szférában, az egészségügyben, a gyermekekkel, az idősekkel foglalkozó zuglóiakat szűri a Zuglói Egészségügyi Szolgálat.

Mindenkit tesztelünk, aki sok emberrel, a közösségért tesz és dolgozik. Ilyenek például a kormány által magukra hagyott, fizikai dolgozók az iskolákban, akik ugyanúgy találkozhatnak a Coviddal. Fontos számunkra az is, hogy a Zuglói Önkormányzati Rendészet munkatársait is tesztelni tudjuk, és mindazokat az önkénteseket, akik a tavaszi akcióhoz hasonlóan házhoz viszik az élelmiszert, a gyógyszert – hangsúlyozta Horváth Csaba polgármester, aki megköszönte Karácsony Gergely főpolgármester segítségét abban, hogy a járvány elleni küzdelem sikeres legyen. A polgármester azt is elmondta, bár a kormány 5 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen, ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy azokat, akik a közösségért, a zuglóiakért dolgoznak és betegnek érzik magukat, teszteljék.

A főpolgármester kifejtette, a világjárvány és a gazdasági válság kellős közepén minden politikai szereplőnek az összefogásra kellene törekednie, ám ez az önkormányzatok és a kormány között nem jött létre. – De legalább létrejött a fővárosi és a kerületi önkormányzatok között. Ez a tesztelési program kettőnk együttműködése, hiszen a kerületek tartják fenn azokat az intézményeket, ahol ezeket a teszteléseket meg lehet csinálni. Nekünk, Fővárosi Önkormányzatként pedig az a feladatunk, hogy ezt a munkát segítsük és koordináljuk – fogalmazott Karácsony Gergely. Rámutatott arra is, hogy a közös munka nem hatástalan, hiszen – mint mondta – Budapesten mintha lecsengőben lenne a járvány, de továbbra is arra kér mindenki, hogy legyen óvatos, tartsa be a szabályokat.

A gyorstesztek indítása alkalmából rendezett eseményen jelenlévő Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka arról beszélt, a járvány elleni védekezés egyik alapvetése, hogy minél többet kell tesztelni. Budapest tavasz óta 40 ezer tesztet végzett el, most pedig 100 ezret vásárolt, amiből 50 ezret lakosságarányosan szétosztanak a kerületek között.

Az antigén gyorstesztek megbízhatósága 90 százalék fölötti, az érzékenysége pedig az első és a hatodik nap közötti időszak – tudtuk meg dr. Nagy András Csabától, a ZESZ igazgató főorvosától. A tesztelés során az orrból vett minta alapján fél órán belül megvan az eredmény. A tesztelésre jogosultakat értesíti az önkormányzat.

Címlapfotó: Balogh Róbert

Önkormányzati hírek

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .