Dürrer kert

Mégis elbontották

Sokan és sokáig reménykedtek abban, hogy csak „fake news” a Dürer Kert megszűnése. Az Ajtósi Dürer sori intézményt 2008-ban nyitották meg, és röpke tíz év alatt Budapest legnépszerűbb koncert- és szórakozóhelyévé vált.

A néhai pártfőiskolából, majd az ELTE épületegyütteséből létrehozott Kert a főváros minden részéből Zuglóba vonzotta a fiatal zenekarokat és a zenerajongókat. Ugyanakkor sejteni lehetett, hogy az Ajtósi Dürer sor, a Zichy Géza utca és az Abonyi utca által határolt telek is áldozatául fog esni a Liget projektnek. Nos, ez a sejtés most beigazolódott. A Dürer Kertet ugyanis néhány nap alatt teljesen ledózerolták.

A szórakozóhely november elején még látogatókat fogadott, a járványügyi korlátozások miatt azonban a vártnál hamarabb kellett bezárnia kapuit. A klub üzemeltetői arra kérték a rajongókat, hogy legalább néhány kavicsot vigyenek magukkal emlékül, amelyet majd az új helyen, a nyitást követően lerakhatnak.

Így, ha csak kavicsok formájában is, de az eredeti Kertből is fennmaradhat majd valami az utókor számára. A kavicsokat azonban csak november végéig lehetett átvenni és hazavinni, decemberben ugyanis rohamléptekkel a földdel tették egyenlővé a kultikus zuglói szórakozóhelyet.

A Dürer Kert mára ugyanolyan emlékké vált, mint 60-as évek bulihelye, a Kassák klub, a 80-as évek frekventált szórakozóhelye, a Városligeti Sörsátor, a 80-as és 90-es évek underground koncerthelye, a Petőfi Csarnok, illetve az elmúlt tíz év kedvelt ligetbeli szórakozóhelye, a Kertem, amelyek egykor mind Zugló szimbólumai voltak.

Zuglói Lapok

Előzmények

Garancsihoz került a Dürer Kert és Budapest egyik legértékesebb telke – irta a 24.hu

Szinte teljesen észrevétlenül, egy hosszadalmas felszámolási folyamatba csomagolva Orbán Viktor barátainak érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan. A hatalmas, 36,8 ezer négyzetméteres, Városliget melletti területre egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét.

Az új tulajdonosok megjelenése drasztikusan rontott az Ajtósi Dürer sori épületek bérlőinek helyzetén: információink szerint az új szerződések alapján 30 napos felmondási idővel bármikor utcára tehetik őket.

Bónusz az új tulajdonosoknak, hogy a területen a Széchenyi-fürdő vizéhez hasonló termálvizet termelő kút is található. Az Ajtósi-komplexum ma is meglévő uszodájában valaha Kádár János és Aczél György is rendszeres vendég volt.

A teljes sztorit érdemes itt elolvasni

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .