Nyílt levél Horváth Csabához

Horváth Zsolt Zugló alpolgármestere

Nyílt levél Horváth Csabához – Közös álmokhoz közös nevezők is kellenek.

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Csaba!

2019-ben közösen nyertünk választást azzal az ígérettel, hogy Gondoskodó, Fejlődő, Biztonságos és Zöld Zuglót építünk. A választási ígéreteink egyike az volt: „rendbe tesszük a Bosnyák teret, új, családbarát közigazgatási városközpontot alakítunk ki.”

Megválasztásunk után hosszú ideig csak egy Népszavában általad íratott cikkből értesülhettünk a Bosnyák tér fejlesztésével kapcsolatos terveidről, 2020 márciusában. Abban a cikkben még arról volt szó, hogy az Örs vezér téri szakrendelőhöz hasonló méretű szakrendelőt a Bayer Construct építené. Bár a médiából értesültünk a fejleményekről, de megnyugtatott minket az a tudat, hogy a közös álmunk egy jó megállapodás alapján megvalósulhat.

Ezután valószínűleg rengeteget tárgyaltál ebben az ügyben, mert a 2021-es előválasztás első fordulójának végéig csak ritkán tűntél fel Zuglóban.

Amikor megjelentél, akkor büszkén mutattad az általad 32 millió forintért elkészített terveket az új városközpontról, ám azt egyikünkkel sem osztottad meg , hogy a terveket készítő Lima Desing Kft. 2020 októbere óta egyesült azzal a NER-közeli Bayer Constructtal, amely az általad megálmodott városközpont melletti telken, a 2018-ban a zuglói önkormányzattal kötött megállapodást megsértve, törtető módon, a zuglóiakon átlépve kezd bele ellentmondást nem tűrően gigaberuházásába. 2021. november 11-én erre a koncepciótervre adtunk egy elvi támogatást. Azonban már akkor is kifejtettem, hogy ebben az ügyben rengeteg egyeztetés és rugalmasság szükséges. Sajnos a két cég közötti összefonódásról csak később, és nem tőled értesültem. Mint ahogy azt is hallani, hogy a zuglói postaládákat elárasztó színes kiadványt, amelyben a Bayer-projekt és a városközpont-projekt együtt szerepel, a fent említett beruházó is támogathatta anyagi forrással.

Felelős koalíciós partnerként nem a médiába szaladgáltam. 2022 februárjában meginvitáltalak a frakcióülésünkre, hogy kulturált keretek között juthassunk kompromisszumra, ahogy azt a koalíciós partnerektől elvárják a választóink. A megbeszélés nem zárult eredménnyel.

Ezután egy összetákolt látszatkonzultációt csináltattál, amibe sem engem, sem koalíciós partnereidet nem vontad be. Ez több millió forint közpénzt emésztett fel, csak hogy igazold, saját álmaid mögött, valós lakossági támogatottság van, pedig egy szót sem ejtettél a 8-10 milliárd forint hitel felvételének szükségességéről.

Csaba! Miért olyan fontos Neked és Tóth Csabának a NER-közeli Bayer Construct? Miért olyan fontos nektek az, hogy a gigaberuházás úgy valósuljon meg, ahogy azt a beruházó diktálja?

Ezek után kéred számon rajtam, hogy a bizalmi légkört mérgeztem meg azzal a véleménykülönbséggel, ami hónapok óta nyilvánvaló számodra. Elfogadhatatlannak tartom továbbra is, hogy a Bayer Constructtal egyesült Lima Design által megtervezett látványterv legyen a kiindulópont a közös álmunk véghezviteléhez. Tudod, nemcsak tisztességesnek kell lenni, hanem annak is kell látszani.

Sajnálattal veszem tudomásul, amit azóta csinálsz. Sokkal jobb politikusnak tartalak annál, hogy egy véleménykülönbség miatt hatalmi arroganciával, személyes bosszút állj bárkin, most éppen rajtam. Demokrata politikusnak tartalak, hozzád nem valóak a Papcsáki-módszerek. Remélem, hogy nem a koalíció felbontása a végső célod.

Én a végsőkig ki fogok tartani a koalíció mellett, amelyet a zuglóiak többsége – baloldaliak, liberálisok, zöldek, civilek – támogatásával hoztunk létre. Kerületi képviselőként és zuglói lakosként azonban, véleményem mellett mindig ki fogok állni, mégha az nem egyezik a tieddel.

Kedves Csaba!

Zugló önkormányzata a jelenlegi gazdasági helyzetben hatalmas kihívásokkal kell, hogy szembenézzen, ennek leküzdésében a Demokratikus Koalíció frakciója minden jószándékú törekvést támogatni fog. Továbbra is csak megfelelő előkészítést követően, minden részletet ismerve fogjuk támogatni azokat a közösségi fejlesztéseket, amelyek kizárólag a zuglói lakosok érdekeit szolgálja, legyen az akár a Bosnyák tér megújulása.

Tiszta Zuglót akarunk! Emlékszel Csaba: „Biztonságosabb, zöldebb, fejlődőbb és gondoskodóbb Zuglót építsünk”. A következő hetekben kiderülhet mindenki számára, hogy tudunk-e még Zuglóért közösen tenni.

Barátsággal:

Horváth Zsolt alpolgármester

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .