Nemzetközi szaktekintélyek méltatták a Liget Projektet

A budapesti Városliget egy egészen egyedi jelenség Európában, hiszen nincs még egy olyan zöld városrész, ahol a kulturális intézmények ennyire szervesen összekapcsolódtak volna a parkkal, annak több mint 100 éves történelme során – mondta a Budapesten ülésező International Museum Construction Congress (IMCC) vezető testületének elnöke. David Greenbaum szerint nagy nemzetközi vonzerőt jelenthet a fővárosnak a Liget Budapest projekt megvalósulása, amely színvonalas kortárs múzeumi épületek építésével képzeli el a Városliget 21. századi megújítását.

Hozzátette: a Liget Budapest Projekt óriási lehetőség a magyar főváros számára, hiszen a világon nagyon ritka, hogy az állam ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik. Ezzel Budapest kulturális kínálata nagy mértékben gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet, különösen a nemzetközi sztárépítészek alkotásai, így a SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria, és a Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza keltheti fel az utazók figyelmét – mutatott rá David Greenbaum, a világ egyik legelismertebb múzeum tervező szakembere. Ez egy különleges projekt, mert a múzeumokat egy gyönyörű környezetbe helyezi, olyan lerobbant épületek helyére, amelyek már nem voltak méltók Budapesthez. David Greenbaum hozzátette: Ez egy fantasztikus vállalkozás, ami nagy változásokat hoz a magyar fővárosnak, a kultúrának és a turizmusnak is. Hasonló példát láthatunk a washingtoni Smithsonian Múzeum esetében vagy például Los Angelesben is. A Liget Budapest Projektnél azért is különleges, mert maguk az épületek is nagyon egyediek .
Az IMCC a világ legjelentősebb múzeumépítési szakmai konferenciája, amelyet minden évben egy olyan nagyvárosban rendeznek meg, amelyben valamilyen jelentős múzeumfejlesztés zajlik. Tavaly Berlin adott otthont a találkozónak, ahol bemutatták a magyar Liget Budapest projektet is, és ahol egyhangú döntés született, hogy idén Budapest lesz a konferencia házigazdája – mondta el Baán László. Kiemelte: a Liget Budapest jelenleg a nyugati világ legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek megvalósításához sokat lehet tanulni a máshol zajló múzeumépítési beruházások tapasztalataiból, és tőlünk is egyre több tanulnivaló van.

Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelte: Magyarországon eddig soha nem volt ennyire jelentős nemzetközi múzeumépítési találkozó, amit most a Liget Budapest projekt megvalósítása vonzott Budapestre. A háromnapos eseményen a szektor legkiválóbb szakemberei, építészek, belső építészek, projektmenedzserek és olyan múzeumok vezetői gyűltek össze, mint például a Van Gogh Museum, a British Museum, a Smithsonian Intézet vagy a manhattani Amerikai Természetrajzi Múzeum.

A szakmai találkozón a világ 20 országából több mint 100 szakember vett részt. Az idei évben a Liget projekt csábította ide a szakembereket, akik három napon közelről tanulmányozhatták Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektjét. David Greenbaum szerint a Liget-projekt egyedülálló kulturális fejlesztés, ami hatalmas előrelépést és vonzerőt fog jelenteni Budapestnek a kulturális turizmus területén.

A találkozón a szakemberek ellátogattak az épülő Magyar Zene Házához, ahol az épület tervezője, a világ leginnovatívabb építészének választott Sou Fujimoto mutatta be az egyedülálló fejlesztést és megtekintették a nemrég elkészült Millennium Házát, valamint az év elején, szintén a Liget projektnek köszönhetően felépült Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ Szabolcs utcai épületét is.

ligetbudapest.hu

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .