Múzeumok Őszi Fesztiválja – Színes programokkal készül a Néprajzi Múzeum

Színes programkínálattal készül a Múzeumok Őszi Fesztiváljára szeptember 27. és november 11. között a Néprajzi Múzeum. A helyszín minden esetben az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban a Néprajzi Gyűjteményi Központ, de szerveznek online programokat is.

    A Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottója: Múzeumi harmónia. Az országos rendezvénysorozaton a Néprajzi Múzeum változatos programjai mellett a pedagógusokat is megszólítja, készülő gyűjteményi kiállításait pedig online játék keretében mutatja be – közölte az MTI-vel a múzeum.


    A közlemény szerint a hajdani fonók hangulatát idézi majd a Fonódás közösségi alkotás, melynek keretében a Néprajzi Múzeum Textilgyűjteményének darabjait lehet megismerni. Szakértő segítségével és dj zenei aláfestéssel mindenki elkészítheti magának a kiválasztott textil mását.


    A múzeum hangszerkészítő workshopokat is tart, ahol a látogatók egyszerű használati tárgyakból hozhatnak létre hangkeltő eszközöket. Az intézmény szakmai segítségével a Múzeumok Őszi Fesztiválján városi konzervkertet is kialakíthatnak az érdeklődők, amivel még a városban élő rovaroknak is kedvezhetnek.


    A Néprajzi Múzeum hamarosan újranyitja kapuit a látogatók előtt, és az új helyszínen külön terek szolgálnak majd az interaktív múzeumi oktatás számára. Az egyik ilyen tér a MÉTA, a Múzeum-Élmény-Tudás-Alkotás szavak rövidítése.

A pedagógiai célokról, a megszólított korosztályokról, azok igényeiről, a tervekről és megvalósításról szerveznek beszélgetést a pedagógusok számára a múzeum szakemberei. A MŐF Tanárok napja! program keretében a tanárok ötleteire, javaslataira is számítanak az új egység kialakításában. Emellett a múzeum Erasmus+ szakmai tanulmányútjáról, a felnőttképzésben szerzett külföldi tapasztalatokról is megtudhatnak részleteket a regisztrált résztvevők.
    Az élő programok mellett az intézmény online aktivitásokkal is készül: az egyik online játék a türelemüvegek készítésének rejtelmeibe vezet be, a Kurátorok a zárt kapuk mögött elnevezésű online játékos felfedezés pedig a múzeumi kurátorok munkájával ismerteti meg az érdeklődőket.
    A Néprajzi Múzeum teljes programkínálata a Múzeumok Őszi Fesztiválján a https://www.neprajz.hu/hirek/2021/muzeumok-oszi-fesztivalja-2021.html linken elérhető.

Nézd meg, hogy halad az új Néprajzi Múzeum építése

A Néprajzi Múzeum 2017 decemberében zárt be a látogatók előtt, a várható megnyitását pedig 2020 nyarára tervezik. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta:

 „A városligeti épületben jelentősen megnő majd a látogatók által közvetlenül megismerhető műtárgyak száma és aránya, az eddigi 1200 négyzetméteres kiállítási felülethez képest az új épületben összesen 4000 négyzetmétert teszünk bejárhatóvá, emellett az időszaki tárlatok is több ezer négyzetméteren kapnak helyet.”

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .