Jóváhagyta a képviselő-testület az alkotmányossági panaszt

Alkotmányossági panasz elfogadása, útépítési pályázat benyújtása, étkezési díj emelése – ezekről is döntöttek a képviselők a testület idei első ülésén. Határozott még a grémium a városvezetés önkormányzati törvény szerinti illetményének a módosításáról, a mikromobilitási járművek kulturált tárolását szolgáló megállapodáshoz való csatlakozásról és közterület elnevezésről is.

A Képviselő-testület megismerte és jóváhagyja a Csömöri út 13–19., a Bosnyák utca 48–56., a Bosnyák utca 54–56., a Rákospatak utca 12–28., illetve az Ajtósi Dürer sor – Zichy Géza utca – Abonyi utca által határolt területekre vonatkozó alkotmányjogi panaszbeadványok tartalmát és felhatalmazta a polgármestert a szükséges dokumentumok aláírására és benyújtására.

Képviselő-testületi ülés
Fotó: Balogh Róbert

Fél éven belül lehet döntés

A testület decemberben döntött arról, hogy kéri az Alkotmánybíróságtól a Bosnyák téri, illetve a Dürer kerti ingatlanfejlesztés kiemelt beruházási státuszának megszüntetését, mert a kormány a beruházásokat ok nélkül nyilvánította kiemeltté, és ezzel megfosztotta az önkormányzatot a területekre vonatkozóan szabályozási jogától. A kormányrendelet mindkét esetben a hatályos szabályozástól eltérő beépítési mértéket, építési magasságot és a közlekedésszervezési paramétereket tesz lehetővé. Emellett a beruházásokra olyan sajátos építési szabályokat engedélyez, amelyekre nem vonatkoznak az  Országos Településrendezési és Építési Követelmények és a településrendezési terv sem.

Dr. Litresits András ügyvéd, az Alkotmánybírósági panasz készítője az előterjesztés szóbeli kiegészítőjében elmondta: az észrevétel érvei között szerepel az egészséges élethez való jog és a beruházás okozta életminőség romlás, illetve, hogy Zuglóban több olyan kormányrendelet van érvényben, amely megfosztja az önkormányzatot az önrendelkezés jogától. Az ügyvéd hozzátette: döntés három–hat hónapon belül várható, azonban a végeredmény a hasonló ügyek tapasztalatai alapján nem ad okot a bizakodásra.

A teljes cikk az önkormányzást hivatalos oldalán érhető el

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .